SportKaja
Következő kiszállításig:
Kosár - 0 Ft‎

0

Milyen a jó edző?

Milyen a jó edző?

Röviden, tömören, jöjjön a lényeg!


1. A jó edző elsősorban legyen szakmailag felkészült. Azt hiszem, ezt nem kell részletezni de, ha olyan edzőhöz kerülsz, aki egy alap állapotfelmérést nem csinál meg rajtad, mielőtt nekifogtok a közös munkának, akkor őt messziről kerüld el. Ez legyen az első pont, amivel kiszűröd a kóklereket.


2. A jó edző felméri a mozgásmintádat, ízületi mobilitásod és korrekciós munkával kijavítja azt. Ebbe beletartozik az is, hogy bemelegítésként nem két karkörzést csináltok és edzés után nem engedi, hogy elkummantsd a nyújtást. Ezzel együtt személyre szabja az edzéstervedet és a bemelegítő (mobilizáló) és nyújtó protokollod és megtanít korrektül az összes alapgyakorlatra, ami a hosszú távú fejlősed alapja lesz. – Itt megjegyezném, hogy továbbra sem értem, hogy miért van szükség olyan edzőkre, akik kizárólag gépeken dolgoztatják a vendégüket. – Ahhoz nem kell nagy szakmai tudás.

3. A jó edző lelkes, motivált a vendége fejlődése iránt, nem a telefonját baszkurálja egész edzés alatt, hacsak nem abban van az edzésterved. Nem ásítozik a vendége mögött, miközben az szarul hajt végre egy gyakorlatot. A jó edzőnek nem csak egy vendég vagy, hanem A VENDÉG arra az 1-1,5 órára. A jó edző empatikus, humoros (előny, de nem feltétel), közvetlen személyiség, de azért következetes is a vendégével szemben, ha edzésről van szó, de ha kell meghallgatja annak minden nyűgét-baját. Tehát a jó edző jó barát, pszichológus is egyben, akire nem csak a terembe fizetéskor, de termen kívül is lehet számítani.


4. A jó edző hiteles. Hisz ki akarná, ha Gombóc Artúr adna neki étkezési és edzési tanácsokat? – Itt kiemelném, hogy a kinézet nem feltétlen van egyenes arányban a szakértelemmel. Vannak jól kinéző edzők, akik full dilettánsak szakmájukhoz, ám vannak kicsit „szarabbul” kinéző edzők, akik igencsak naprakészek és pengék. A genetika és a gyógyszerhasználat nagyon megtévesztő lehet egy olyan sportban, ahol minden az illúzióra épül, főleg egy laikus szem számára - Épp ezért is baromság pusztán versenyeredmény, vagy kinézet alapján edzőt választani. Válassz inkább a vendégeik elégedettsége és fejlődése alapján!


5. Végül, a jó edző keresi a szimpátiát a többi terembe járóval, haverkodik, ha ideje engedi, segít nekik ebben/abban, mert soha nem tudhatja, hogy mikor jön el az idő, amikor a terembe járókba fektetett ideje megtérül és esetleg úgy döntenek, hogy hozzá fognak edzeni járni.

( A képek illusztrációk, a valósággal való bármilyen egyezés csupán a véletlen műve... )

Kendernay Balázs

Egészségesen étekezel? Nálunk mindent megtalálsz, ami a fitt és sportos életmódhoz szükséges!

Válogass legnépszerűbb termékeink közül!