SportKaja
Következő kiszállításig:
Kosár - 0 Ft‎

0

5 dolog amit át kell gondolnod diéta alatt

5 dolog amit át kell gondolnod diéta alatt

#Kalóriabevitel és kalóriadeficit:

A kalória csupán az energia egy formája. Szervezetünknek energiára van szüksége a megfelelő működéshez. A napi minimális energiaszükségletet alapanyagcserének hívják. (Angolul: Basal Metabolic Rate = BMR). A BMR-t a testsúly, magasság és az életkor alapján lehet kiszámolni. Az alapanyagcsere azt jelenti, hogy mindenféle fizikai terhelés nélkül , csupán az alapvető fizikai funkciók működtetéséhez (légzés, szívverés, izzadás, testhőmérséklet fenntartása stb.) a szervezet bizonyos mennyiségű energiát igényel. Ez a mennyiség teszi ki a napi kalóriaszükséglet 60-70%-át.

Ha fogyni akarsz, egyszerű a képlet: égess el több kalóriát, mint amit beviszel. Nem számít, mit olvasol és hallasz erről, a zsírégetést csak is kalória deficittel tudod elérni, kalória deficitet pedig úgy tudsz elérni, hogy többet égetsz el, mint amennyit beviszel.

# Számold és figyeld

Nagyon fontos, hogy tisztában legyél a kalóriafogyasztásoddal. Ehhez tudnod kell, hogy pontosan miből mennyit eszel. Számos, remek telefonos alkalmazás közül válogathatsz, melyekkel nyomonkövetheted a bevitelt.

Ezek az appok segítenek kiszámítani a különböző szükségleteid, akár azt is, hogy mennyit kell mozognod a bevitt kalóriának megfelelően. Ha használsz ilyen alkalmazást, sokkal könnyebben el tudod dönteni, hogy milyen ételeket fogyassz.

#Makrotápanyagok

Ha a fogyáson túl egyéb céljaid is lennének, például, hogy ne csak szimplán lefogyj hanem mellette megmaradjon nehezen felszedett izomtömeged is, tisztában kell lenned a makrotápanyagok eloszlásával. Tehát a makrotápanyagok: fehérje, szénhidrát, zsír.

Mindháromnak megvan a saját értéke:

  • 1 g Fehérje = 4 kcal
  • 1 g Szénhidrát = 4 kcal
  • 1 g Zsír = 9 kcal

Fontos, hogy ezen tápanyagokat megfelelően elosszuk a diéta alatt. Ha nincs megszabva pontosan, hogy miből mennyit kell fogyasztanod, drámaian csökkenhet a teljesítményed és a fejlődés is. Szerencsére ennek a kiszámítására is számos kalkulátor közül válogathatsz.